Vismed

Натриев хиалуронат - идеалната формула за лубрикация на очите

 

 • Натриев хиалуронат


Натриевият хиалуронат (НХ) е натриева сол на хиалуроновата киселина - биосъвместим полимер, който се намира естествено в човешкото тяло, в това число и очите, където изпълнява редица важни функции. НХ под формата на гел се използва от години в областта на очната хирургия. Благодарение на изключителните си физични и химични свойства, НХ под формата на разтвор е много близък досълзите, което е причина за повишения интерес към тези форми като начин за лечение на усещания за дразнене и сухота на очите.

 • Вискоеластичност


Най-важното свойство на НХ под формата на разтвор е вискоеластичността, която комбинира вискозитета на течната форма и еластичността на твърдата форма, в зависимост от упражнения натиск. Когато се използва като очен лубрикант тази вискоеластичност на НХ стабилизира прекорнеалния слъзен филм и повишава максимално неговата устойчивост във времето. Когато окото е отворено (между отделните премигвания), молекулите на НХ не са обект на някакво натоварване и формират мрежовиден покривен слой, който създава вискозен, стабилен и дълготраен защитен филм върху повърхността на окото. При премигване, създаденото налягане предизвиква пренареждане на молекулите на НХ в прави паралелни линии, в резултат на което разтворът става по-малко вискозен и по-еластичен, което улеснява покриването на цялата корнеална повърхност. Това намаляване на вискозитета защитава НХ от отстраняването му от окото и осигурява по-добър комфорт.

 

Между премигванята НХ формира дълготраен протективен слой. При премигване, създаденото налягане предизвиква пренареждане на молекулите на НХ в прави паралелни линии и лесно покрива цялата корнея.

 

 • Мукоадхезивност

Молекулите на НХ прилепват добре към прекорнеалния слъзен филм и така осигуряват ефективен и дълготраен покривен слой върху корнеята. За сравнение, проведените изследвания показват, че НХ показва значително по-добра мукоадхезия в сравнение с полиакрилацидните хидрогелове.

Разтворът на НХ е мукоадхезивен

 • Мукомимикрия

Реологичните свойства на прекорнеалния слъзен филм се определят в най-голяма степен от муцина, който съдържат. НХ притежава вискоеластични свойства, много близки до тези на муцинния слой в слъзния филм,което е определящо за ефективността и поносимостта на НХ като очен лубрикант.

 • Задържане на вода

Благодарение на своята спираловидна структура и хидрофилни свойства, НХ привлича и задържа голямо количество вода, като същевремено забавя нейното изпаряване. В резултат на това НХ ефективно овлажнява и същевременно удължава този ефект във времето.

Натриевият хиалуронат има полимерна структура и свързва голямо количество вода.

 • Лечение на повърхностен кератит

Биохимичните свойства на НХ предпазват корнеята от по-нататъшни увреждания посредством създаването на защитен слой върху нейната повърхност. НХ оказва благоприятен ефект при лечение на повърхностен кератит и чрез подпомагане на клетъчната миграция.

 • Свободни радикали


Молекулите на НХ притежават антиоксидантно действие и ефективно защитават очните тъкани от токсични и окислителни увреждания, причинени от свободните радикали.
Очното приложение на НХ е абсолютно безопасно както при кратко, така и при продължително приложение.

Препаратите от серията VISMED® са създадени на основата на неалергизиращ, високопречистен НХ, добит чрез бактериална ферментация и предлагат най-доброто решение за облекчаване на усещанията за дразнене и сухота на очите.

 

Vismed® gel
Натриев хиалуронат 0.3% - висока концентрация за продължителен ефект при усещания за дразнене и сухота на очите.

Облекчаване на симптоматиката

 

 • Vismed® gel осигурява по-бързо и попродължително облекчение на субективната симптоматика от сухота на очите в сравнение с физиологичния разтвор (0.9% NaCl) и разтвори на НХ с по-малък вискозитет.
 • В сравнение с физиологичния серум и разтвори на НХ с по-малък вискозитет, Vismed® gel показва подобрение на времето на неинвазивното разкъсване на слъзния филм (noninvasive break-up time /NIBUT), тъй като има по-голяма устойчивост и така повлиява целостта и устойчивостта на слъзния филм върху окото.

 

Vismed® gel подобрява симптоматиката по-бързо и поефективно от физиологичния серум

Защита

 • Малкият ъгъл на контакт осигурява по-добра покривност. Балансът между молекулното тегло и концентрация на НХ във Vismed® gel гарантира постигането на този-малък ъгъл при съпри-косновение с корнеята, което позволява на Vismed® gel да се разпредели ефективно по повърхността на цялатакорнея и да формира защитен покривен слой.
 • НХ 0.3% повишава плътността на слъзния филм по-ефективно от буферните разтвори и осигурява по-добра защита по отношение на усещанията за сухота на очите.
   
 Vismed® gel удължава NIBUT по-ефективно от физиологичния серум.  0.3% НХ показва по-добър ефект по отношение усещането за сухота на очите.


Баланс

 • Vismed® gel не съдържа консерванти и така е предотвратена възможността от токсична или алергична реакция, предизвикана от тях.
 • Vismed® gel е хипоосмоларен (150 mOsm/L) в сравнение с естествените сълзи и така противодейства на тяхната хипертоничност, с която се свързват тези усещания за сухота на очите и увреждания на очната повърхност.
 • Формулата на Vismed® gel е патентована и е уникална комбинация от НХ и есенциални йони, които се съдържат в сълзите и са необходими за поддържането на здравата корнея.

Vismed® gel съдържа есенциални йони, които се съдържат в естествените сълзи.

 • рН на Vismed® gel е 7.3 каквото е на естествения слъзен филм.

 

Vismed® gel се предлага в опаковка от 20 или 60 монодози по 0.45 ml.

Vismed® multi
Натриев хиалуронат 0.18% - с доказана ефективност при облекчаване на усещането за сухота на очите.

Облекчаване на симптоматиката

 • Vismed® показва по-добър ефект от физиологичния серум при пациенти с умерена по тежест симптоматика
 • При носене на контактни лещи еднократно накапване на Vismed® повишава с повече от 4 часа времето на разкъсване на слъзния филм (BUT). Vismed® повишава неговата стабилност и създава усещане за комфорт.

Защита

 • Vismed® ускорява оздравителния процес при корнеална абразия. Изследванията показват, че Vismed®намалява задържането на лизамин зелено при пациенти с умерено по тежест усещане за сухота на очите,тъй като подобрява корнеалната и конюнктивалната протекция по-добре от физиологичния серум.
 • Vismed® е така разработен, че да образува много малък ъгъл с корнеалната повърхност и така осигурява подобро покритие на корнеята.
   

 

Баланс

 • Vismed® не съдържа консерванти, които могат да са причина за токсични или алергични реакции при някои пациенти.
 • Осмоларитетът на сълзите при здраво око е ~ 300 mOsm/L. При пациенти с усещания за сухота на очите обикновено омоларитетът е 340 mOsm/L и се асоциира с увреждания на корнеалния епител. Vismed® е разработен така, че да е хипотоничен (150 mOsm/L), което му позволява да противодейства бързо на слъзната хипертоничност, с която се свързва усещането за сухота.
 • Vismed® съдържа концентрация от йони, подобна на тези в сълзите - калцият и магнезият са отговорни за клетъчната адхезия, клетъчното свързване и транспорт. Натрият поддържа плътността на корнеята.
 • Vismed® има физиологично рН от 7.3%

Vismed® се предлага в опаковки от 20 или 60 монодози от 0.3% и в мултидозов флакон от 10 ml

Vismed® light
Натриев хиалуронат 0.1% - за ефективно облекчаване на усещанията за дразнене и сухота на очите на по-ниска цена и за продължителна употреба.

Облекчаване

При пациенти с усещания за сухота и дразнене на очите Vismed® light осигурява по-ефективно подобряване на NIBUT и симптоматиката, измерена по визуалната аналогова скала (VAS) в сравнение с физиологичния серум. Пациентите, получили Vismed® light, съобщават за по-добър и по-продължителен ефект в сравнение с тези, получили физиологичен серум.

Защита

 • Vismed® light осигурява ефективно покритие на цялата корнея благодарение на малкия ъгъл на контакт с очната повърхност.
 • Vismed® light съдържа ниска концентрация на полихексанид (PHMB) и натриев едетат (EDTA) - два консерванта използвани в разтворите за почистване и съхранение на контакти лещи. Комбинацията от PHMB и EDTA е така балансирана, че да осигури едновременно ефективна антимикробна активност и добрапоносимост.

Vismed® light осигурява ефективна покривност на корнеята благодарение на малкия ъгъл на контакт.

 
 Хиперосмоларитетът на слъзния филм е редуциран от изотоничния разтвор.

 

Баланс

 • Vismed® light е изотоничен в сравнение с естествения слъзен филм (300 mOsm/L). Изотоничният разтвор възстановява осмотичния баланс на сълзите при пациенти с повишен осмоларитет на слъзния филм, което се наблюдава при усещания за сухота и дразнене на очите.
 • рН на Vismed® light е 7.3%, подобно на това в сълзите, което осигурява добрата му поносимост.
 • Vismed® light се предлага в мултидозов флакон от 15 ml и запазва стерилността си до 3 месеца след отваряне, което формира по-ниската дневна цена.

 


Vismed® light се предлага в мултидозов флакон от 15 ml и запазва стерилността си до 3 месеца след отваряне