Administrator

Administrator

Wednesday, 29 August 2018 08:28

Alfasilver

 • Съдържа сребърни йони върху скелет от зеолит.
 • Синергизмът между среброто и зеолита осигуряват мощен антибактериален ефект.
 • Alfasilver ускорява оздравителния процес.
 • Протектира от външни микроорганизми.
 • Осигурява дишаща бариера.
 • Дълготрайна дезинфекция.
 • Подходящ при оперативни рани, диабетно стъпало, декубитални рани, изгаряния.
 • Може да се използва като средство за първа медицинска помощ при травми и наранявания.
Wednesday, 29 August 2018 07:38

Newmed спрей за уши

Само едно-две впръсквания във външния слухов канал са достатъчни да разтворят ушната кал и почистят ушния канал. Newmed спрей за уши е ефективен даже когато ушната кал е започнала да се организира и запушва канала.

Веднъж опитали Newmed спрей за уши, той ще се превърне в неделима част от ежедневната личната хигиена.

Съдържа Calendula officianalis (невен), която има успокояващо кожата действие и се използва за лечение на рани и екземи, противовъзпалително действие -ускорява регенерацията на клетките и потиска бактериите, вирусите и гъбите.

Wednesday, 29 August 2018 07:36

Newmed спрей за нос

Използва се за лечение на запушен нос вследствие настинка или грип, както и с профилактична цел, тъй като добре хидратираната мукоза има по-добра защитна функция. Впръсква се няколко пъти на ден. Щом се убедите в действието му, този препарат ще стане неделима част от Вашето ежедневие.
- Съдържа изворна вода от Щвейцарските Алпи, обогатена с растителни масла от мента, салвия и еделвайс.

Wednesday, 29 August 2018 07:29

Newmed спрей за гърло

За овлажняване лигавицата на фаринкса и ларинкса. Като симптоматична терапия при възпалителни процеси. Подпомага защитните функции на мукозата при експозиция на вредни фактори. Съдържа изворна вода от Щвейцарските Алпи, обогатена с растителни масла от мента, салвия и еделвайс. Еделвайсът има:
- локално противовъзпалително действие, тъй като потиска хемотаксиса и клетките на възпалението;
- силно антимикробно действие срещу щамове на Enterococcus faecium, Staphylococcus aureus, Streptococcus pneumoniae и Streptococcus pyogenes;
- общ противовъзпалителен, обезболяващ и противооточен ефект.

Резюме: Хроничните тендинопатии са често срещан проблем, при който съвременните методи на лечение обикновено са незадоволителни. Настоящото изследване има за цел да оцени клиничната ефикасност и безопасност на две инжекции с 2% разтвор на хиалуронова киселина в перитендинеума през интервал от една седмица (предварително напълнена спринцовка OSTENIL®TENDON, TRB Chemedica AC, Haar Германия) при 35 пациенти с болезнена тендинопатия на Ахилесовото сухожилие, на екстензорното сухожилие на китката или перонеалните сухожилия от най-малко шест седмици. Резултатите показват, че лечението води до значително намаляване на болката и значително подобрение по отношение на свързаната с болестта симптоматика. Настоящото изследване безспорно свидетелства за изключителната поносимост и безопасност на продукта.

Прочетете цялата статия тук.

Резюме

Цели: Да се определи ефикасността и безопасността на периставно инжектиране на хиалуронова киселина при хронична латерална епикондилоза (тенис лакът).

Структура: рандомизирано проспективно клинично иззследване при първична медицинска помощ в областта на спортната медицина.

Пациенти: триста тридесет и един последователни състезатели на тенис корта с хронична (> 3 месеца) латерална епикондилоза с поставени 2 инжекции (първата инжекция на изходното ниво) в подкожната тъкан и мускула на един сантиметър от латералния епикондил към основната точка на болката с помощта на двуизмерна ветрилообразна техника. Втората инжекция се поставя 1 седмица по-късно.

Измерване на резултатите: Оценките са направени на изходното ниво – 7-ми, 14-ти, 30-ти, 90-ти и 356-ти ден. Измерванията на ефикасността включват визуална аналогова скала на пациента (VAS) за болка в покой (0-100 mm) и последваща оценка на силата на захвата (0-100 мм). Силата на захвата се определя с помощта на хидравличен динамометър за ръка на Jamar. Другите оценки включват "цялостна оценка на пациента за травма на лакътя (по 5-точкова категорична скала; 1 = липса на увреждане, 5 = максимално увреждане), оценка на пациента за нормалната функция/дейност (по 5-точкова категорична скала), оценка на пациент/лекар за удовлетвореността (10-точкова категорична скала), срок за завръщане към безболезнено и пълноценно спортуване, както и нежелани реакции съгласно СЗО. Разликите между групите са определени с помощта на анализа намерение за лечение, дисперсионен анализ (ANOVA).

Резултати: Средната възраст на обектите на проучването е 49 години (± 12 години). Сто шестдесет и пет пациенти са рандомизирани за групата с НА и 166 са рандомизирани за контролната групи.

Промяната във VAS болката е -6,7 (± 2.0) за групата с HA спрямо -1,3 (± 1.5) за контролната група (р <0,001). Последващият захват при VAS е -7,8 (± 1,3) спрямо +0,3 (± 2,0) (р <0,001), което отговаря на значително подобрение на захвата от 2,6 кг в групата с НА спрямо контролната група (р <0.01). Също така се наблюдава статистически значимо подобрение на "цялостната оценка на пациента за травма на лакътя (р <0.02), оценката на пациента за нормалната функция / дейност (р <0.05) и оценката на пациент/ лекар за удовлетвореността (р <0.05) в полза на групата с HA. Срокът за завръщане към безболезнено и пълноценно спортуване е 18 (± 11) дни в групата с HA, но този срок не е постигнат в контролната група. При всяко последващо действие в групата с HA се наблюдават промени във VAS, докато промените при контролната група намаляват значително от изходното ниво. Оценката на пациента и лекаря за удовлетвореността продължава да е в полза на групата с HA при последващите действия.

Заключение: Периставното лечение на тенис лакът с HA е значително по-добро от контрола за облекчаване на болка в покой и след тестване на максимален захват. Освен това, лечението с HA е много задоволително за пациенти и лекари и води до по-добро завръщане към безболезнено и пълноценно спортуване в сравнение с контрола.

Прочетете цялата статия тук.

 TRBCHEMEDICA е мултинационална фармацевтична компания със седалище в Швейцария. Терапевтичният фокус включва ревматология, офталмология и неврология. Понастоящем продуктите са лицензирани и се продават в повече от 40 страни в света. Компанията има дългогодишен опит в разработването на продукти на базата на хиалуроновата киселина: VISLUBE® - за овлажняване на контактни лещи по време на носенето им; VISIOL® - разтвор за приложение при хирургия на предния и задния очен сегмент; LASERVIS® - вискозен разтвор за приложение при рефрактивна хирургия на роговицата с Excimer лазер; VISMED®, VISMED®light, VISMED®gelиVISMED®multiовлажняващи капки за очи.

VISMED®, VISMED®light, VISMED®gel и VISMED®multi вече са на разположение и на българските пациенти и офталмолози. Всички продукти са създадени на базата на хиалуроновата киселина и са без консервант с изключение на VISMED®light. VISMED® е препарат под формата на монодози съдържащ 0.18% натриев хиалуронат. VISMED® gel е лубрикант за очи отново под формата на монодози, но съдържа 0.3% натриев хиалуронат. VISMED®multi съдържа 0.18% натриев хиалуронат, като 10 милилитровият мултидозов флакон е със специална дозираща система и също не съдържа консерванти. VISMED®light съдържа 0.1% натриев хиалуронат и полихексанид и етилендиаминтетраацетат (EDTA) като консерванти. VISMED®light е единственият от четирите лубриканта, съдържащ консервант, но също може да се ползва от носещи меки или твърди контактни лещи, понеже полихексанидът и EDTA (съставки на разтвори за контактни лещи) са съвместими с тях.

Хиалуроновата киселина е биологичен полимер и принадлежи към амино-съдържащите полизахариди, познати като глюкозаминогликани. Натриевата сол на хиалуроновата киселина (НХ) е глюкозаминогликан, състоящ се от редуващи се N-acetyl-D-glucosamine и Na-D-glucuronate. Най-важното свойство на НХ е нейната вискоеластичност. Това свойство позволява след инстилиране в окото различно поведение по време на миганията и между тях. По време на миганията разтворът става относително по-слабо вискозен и молекулите на НХ се разпределят лесно по повърхността на окото. Между миганията молекулите на НХ формират мрежа и разтворът става по-малко еластичен и повече вискозен. Прекорнейният слъзен филм се стабилизира и задържането на разтвора върху очната повърхност става максимално.

Всички продукти от серията VISMED®с изключение наVISMED®lightсъдържат йони (калций, магнезий, калий, натрий и хлор), които нормално се откриват в слъзния филм и са важни за поддържане на физиологията на роговицата. Концентрацията на тези йони във VISMED® е подобна на концентрацията им в слъзния филм. Калият допринася за поддръжка на дебелината на роговицата. Магнезият и калцият улесняват клетъчната адхезия, междуклетъчните връзки и клетъчния транпорт.

Натриевият хиалуронат задържа вода. Следователно изпаряването на вода от разтворите на НХ е бавно и ефектът им е продължителен. Добрите мукоадхезивни свойства (адхезията към муцина на слъзния филм) на НХ също допринасят за това продължително действие.

Всички продукти от серията VISMED® с изключение на VISMED®light са хипотонични, за да противодействат на хиперосмоларитета на пациентите със сухи очи. Приложението на хипотонична формула на НХ показва по-добър ефект върху епитела на роговицата и конюнктивата от изотоничните разтвори. Лубрикантите, съдържащи хиалуронат, са подходящи за третиране дори на тежките форми на сухо око при синдрома на Sjögren.

Всички продукти от серията VISMED®са с pHоколо 7.2-7.4, подобно на това на естествения слъзен филм. Неутралните или леко алкални разтвори се понасят добре от окото.

Всички продукти от серията VISMED® с изключение на VISMED®light не съдържат консерванти, както бе посочено по-горе. Поради това могат да се ползват често и продължително без риск да се увреди окото. Елиминирането на консервантите от очните лубриканти може значително да намали ятрогенните ефекти на тези често прилагани медикаменти.

Важно е да се отбележи, че натриевият хиалуронат стимулира пролиферацията на епитела на роговицата и ускорява заздравяването на роговичните рани чрез бърза клетъчна миграция.

VISMED®е нетоксичен за епитела на роговицата и за конюнктивните клетки и е съвместим с меки и твърди контактни лещи. VISMED® повишава значително стабилността на слъзния филм, минимизира оптичните аберации и подобрява качеството на живот при пациенти със синдрома на сухото око, като повлиява субективния дискомфорт и обективните признаци при тези пациенти.

Всички тези качества на продуктите от серията VISMED® спомагат не само за възстановяване на физиологичната среда на очната повърхност, но наличието на четири лекарствени форми дава възможност и за индивидуализиран подход в лечението на конкретния пациент съобразно неговия клиничен статус, начин на живот и потребности.

Библиография:

 1. Balazs EA Viscoelastic properties of hyaluronic acid and biological lubrication, University of medical journal 1968; 33 (special issue): 255-9

 2. De Smedt SC, Dekeyser P, Ribitsch V, Lauwers A, Demeester J.Viscoelastic and transient network properties of hyaluronic acid as a function of the concentration. Viscoelastic transient network properties, Hyaluronic acid, Bioreology 30, 31-41, 1993

 1. Bachman WG, Wilson G. Essential Ions for maintenance of the corneal epithelial surface. Invest Ophthalmol Vis Sci 1985; 26:1484-8

 2. Nakamura M, Hikida M, Nakano T, Ito S, Hamano T, Kinoshita S. Characterization of water retentive properties of hyaluronan. Cornea 1993; 12 (5):433-6

 3. Wright AM, Mowrey-McKee M, Ajello M, Renaud A. In vitro cytotoxicity of soft contact lens care products with and without PHMB. 2004.

 4. Gomes JA, Amankwah R, Powell-Richards A, Dua HS. Sodium hyaluronate (hyaluronic acid) promotes migration of human corneal epithelial cells in vitro. Br J Ophthalmol 2004; 88(6):821-5

 5. Nishida T, Nakamura M, Mishima H, Otori T. Hyaluronan stimulates corneal epithelial migration. Exp Eye Res 1991 ;53:753-8

 6. Debbasch C, De La Salle SB, Brignole F, Rat P, Warnet JM, Baudouin C. Cytoprotective effects of Hyaluronic Acid and Carbomer 934P in Ocular Surface Epithelial Cells. Invest Ophthalmol Vis Sci 2002; 43(11):3409-15.

 7. Rimmer S. An assessment of the compatibility of VISMED® with soft and rigid contact lenses. 2000: University of Wales Cardiff, Dept of Optometry and Vision Sciences.

 8. Sawa M, Murao M, Yangi M, Shiratori K, Morita H. Study on safety of sodium hyaluronate (SL-1010) by injection in the anterior chamber. J Jpn Ophthalmol Soc 1993;97:448-54.

 9. Patel S. The management of dry-eye problems. Optician 2001; 221:26-32

 10. Brignole F, Pisella PJ, Dupas B, Baeyens V, Baudouin C. Efficacy and safety of 0.18% sodium hyaluronate in patients with moderate dry eye syndrome and superficial keratitis. Graefe’s Arch Clin Exp Ophthalmol 2005; 243:531-8

 11. An open, non-comparative, exploratory trial on the performance profile of VISMED® after single instillation in symptomatic contact lens wearers. 2000; University of Wales, Cardiff. Dept of Optometry and Vision Sciences.

 12. Stuart JC, Linn JG. Dilute sodium hyaluronate (Healon®) in the treatment of ocular surface disorders. Ann Ophthalmol 1985; 17(3):190-2

 13. Montes-Mico R, Caliz A, Aliò JL. Changes in ocular aberrations after instillation of artificial tears in dry-eye patients. J Cataract Refract Surg 2004; 30(8):1649-52

 14. Johnson ME et al. Effectiveness of sodium hyaluronate eyedrops in the treatment of dry eye Graefe’s Arch Clin Exp Ophthalmol 2005; June 28: 1–4

 15. Baeyens V, Baudouin C. Efficacy and safety of VISMED® in patients with bilateral moderate dry-eye syndrome: A double-blind, randomised, saline-controlled, multicentre parallel-group, phase III study. 2005; Hôpital Ambroise-Paré, Boulogne/France - TRB Chemedica Int./Geneva/Switzerland - presented at the ARVO, Fort Lauderdale, FL, USA, 25–29/04/04.

 16. Brignole F, Pisella PJ, Dupas B, Baeyens V, Baudouin C. Efficacy and safety of 0.18% sodium hyaluronate in patients with moderate dry eye syndrome and superficial keratitis. Graefe’s Arch Clin Exp Ophthalmol 2005; 243:531-8

 17. Prabhasawat P. et al. Performance profile of sodium hyaluronate in patients with lipid tear deficiency. Br. J. Ophthalmol. published online 14 Sep 2006

 18. Study N°SVS20M-DEU-06-01, Dr. Petra Dobner, TRB CHEMEDICA AG, final clinical report dated 27 November 2006

 19. Aragona P, Papa V, Micali A, Santocono M, Milazzo G. Long term treatment with sodium hyaluronate-containing artificial tears reduces ocular surface damage in patients with dry eye. Br J Ophthalmol 2002; 86(2):181-4

 20. McDonald CC, Kaye SB, Figueiredo FC, Macintosh G, Lockett C. A randomised, crossover, multicentre study to compare the performance of 0.1% (w/v) sodium hyaluronate with 1.4% (w/v) polyvinyl alcohol in the alleviation of symptoms associated with dry eye syndrome. Eye 2002; 16: 601–607

 21. Condon PI, McEwen CG, Wright M, Mackintosh G, Prescott RJ, McDonald C. Double-blind, randomised, placebo-controlled, crossover, multicentre study to determine the efficacy of a 0.1% (w/v) sodium hyaluronate solution (Fermavisc®) in the treatment of dry eye syndrome. Br J Ophthalmol 1999; 83:1121-4

Като специалист-терапевт, бих искала да споделя успешния си опит от работата ми с Gengigel.

Това е продукт, който има голям потенциал при лечение на меките тъкани и пародонталния комплекс. Биологичният субстрат – хиалуронова киселина има изключителни регенеративни спосбности в богато кръвоснабдените околозъбни пространства.

Една от най-демонстративните ситуации, при които с една апликация има рязко подобрение, е лечение на оточни тъкани с локално възпаление. След старателна обработка на локуса се аплицира лекарството Gengigel Prof. Достатъчна е една апликация.

При рецидив на пародонтит, Gengigel Prof спомага за обезболяване и затваряне достъпа на микроорганизми към дълбокия венечен джоб и възстановяване на аттачмънта на нивото на здравата тъкан. Достатъчни са три апликации до пълното ликвидиране на възпалението.

При силно разклатени зъби, служещи за опора на субтотални протези, при изискване за удължен престой в устата /на зъбите/, Gengigel Prof е незаменим лечител на травматичното възпаление на опорите.

Професионалната форма на препарата Gengigel Prof може да бъде допълнена и със средствата за домашно приложение – гел, спрей или вода.

В случаи на разкъсване и нараняване на меките тъкани, Gengigel Prof, аплициран като превръзка, действа почти моментално за организиране на раната, прекратява кървенето и спомага за регенерация на травмираната тъкан.

Последните ми наблюдения са върху лечение на постпалатинален абсцес на зъб 16. Целта ми е да заздравя разклатения, със стопена палатинална костна стена зъб. След втората апликация зъб 16 чувствително се стабилизира.

При стари конструкции, изискващи пролонгиран престой в устата, в зони на възпален венец върху стопени костни стени дава неочаквано добри резултати до окончателната фомула на лечение.

Опитът ми от прилагане на Gengigel в разнородни, добре подбрани случаи е с единствен знак – резултатно лечение.

Д-р Анелия Недева

Д-р Велев, II САГБАЛ „ШЕЙНОВО“ ЕАД 
Прегледайте цялата презентация тук.

Page 1 of 4