Gengigel приложения - Д-р Атанас Николов

Уважаеми колеги,

По повод обсъждане с вносителите на препарата Gengigel, които споделиха, че стоматолозите трудно и с консерватизъм възприемат новостите, бих искал да ги оборя и се надявам да бъда полезен със скромния си опит, който ще споделя с Вас.

Използвам Gengigel Prof вече две години и той е незаменим за практиката ми. Широките индикации за приложение предполагат ежедневната му употреба, но за съжаление ограничаващ фактор за някои пациенти се оказва цената. След като обясня на болния що за лекарство е Gengigel и без да завишавам излишно себестойността, пациентите възприемат използването му.

Прилагам Gengigel Prof при хроничен пародонтит при възрастните при екзацербация веднага след провеждане на клинична орална хигиена, като го нанасям по венечния ръб. При това кървенето спира, а по-нататък настъпва изразен противооточен и противовъзпалителен ефект, в резултат на което силно се редуцират белезите на възпаление на гингивата (еритем, едем, болка) в кратки срокове – след няколко часа. Създадените при кюретаж раневи повърхности заздравяват по-бързо, по-спокойно и по-качествено след прилагането на Gengigel.

В моята практика аз аплицирам Gengigel Prof еднократно и изписвам Gengigel gel или spray, които поциентът нанася сам още от деня на клиничните манипулации.

Освен личните ми наблюдения за положителния ефект на Gengigel, показателен е и факта, че някои от пациентите ми, явявайки се на контролен преглед, сами изразяват желание да работим отново с Gengigel.

Впечатлението ми е, че последваща екзацербация на гингивита/пародонтита настъпва по-късно във времето в сравнение с периодичността, характерна за съответния пациент преди употребата на Gengigel. Освен това възпалението е значително по-слабо като интензитет и симптоматика. Екзацербация може дори да сe предотврати, ако профилактично се ползва Gengigel spray или liquid постоянно или през индивидуално определен период ( например през 3 месеца).

Друга ситуация, в която с удоволствие използвам Gengigel Prof, е при затруднен пробив на мъдрец, когато тъканите около зъба са силно възпалени. След щателно почистване и промиване на формирания “маншон”, аплицирам в него Gengigel. Пациентът бързо получава облекчение, тъканите нормализират състоянието си и ако по-нататък се налага циркумцизио, то е улеснено, а кървенето е нормално. Аплицирането на Gengigel Prof и след изрязването ускорява оздравяването на раната. По аналогичен начин третирам и проблемни венечни джобове.

Употребата на Gengigel gel и spray е ежедневие в клиничната ми практика. Макар и с по-ниска концентрация, те са незаменим помощник, когато искам да ускоря заздравяването на дребни рани от протеза или др., а също и когато съм засегнал гингивата с матрица или при изпиляване за корона. Не е за пренебрегване факта, че при това пациентът се чувства специално обгрижен и това повишава авторитета на лекуващия.

Gengigel дава и ред други възможности за приложение. Съществено достойнство на препаратът е липсата на вредни взаимодействия и противопоказания, което го прави незаменим при деца, бременни жени и др.

Д-р Атанас Николов